Top Chef - kurczak w roli głównej (film, zdjęcia) Drukuj
Wpisany przez Anna Wojciechowska, Mariusz Zawłocki   
czwartek, 28 września 2017 11:06

top-chef-gotowanie-potraw-nad-oczkiem-min25 września, w restauracji "Oczko" odbyło się pierwsze spotkanie w konkursie kulinarnym dla młodzieży. Sześć drużyn ze szkół w Adamowie, Brodach, Dziurowie, Krynkach i Lubieni podjęło wyzwanie na wykonanie regionalnej potrawy z kurczaka. Z zadania wywiązali się wyśmienicie. Dania miały ciekawe nazwy: "kurczak Zbója Madeja", "piersi Brodowianek pod pierzyną", potrawka świętokrzyska chłopców z klasy V", "nacinany zalew w Brodach", "fantazja brodzka", świętokrzyski zawijaniec z serem".

top-chet-punktacja-1-spotkanie-minPotrawy smakowało jury w składzie: Wiesława Wójcik, Elżbieta Bednarczyk i Tomasz Budzyń. Gościnnie, w degustacji wzięli udział Marzena Bernat - Wójt Gminy Brody, Dariusz Bednarczyk oraz Dorota Bernat . Oceniali smak, regionalność, sposób podania, prezentacj oraz oryginalną nazwę dań. Pierwsze miejsce ex aequo zajęli Piotr Adamus, Wojciech Orczyk i Kacper Serek reprezentujący szkołę w Krynkach oraz Piotr Piotrowski, Aleksandra Wrona, Piotr Orczyk ze szkoły w Dziurowie. Uzyskali maksymalną ilość punktów. Zaraz za nimi uplasował się zespół kucharzy z Krynek w składzie: Julia Sikora, Wiktoria Klepacz i Oliwia Asenov. Trzecie miejsce zajęli kolejno: Amelia Żaczek, Klaudia Polańska, Dominika Walkiewicz ze szkoły w Adamowie, Klaudia Miliczek, Amelia Stępień i Julia Gawarecka reprezentujące szkołę w Lubieni oraz Pola Imielińska, Klaudia Kowalska, Iwona Stępień ze szkoły w Brodach.

6 października będzie kolejny sprawdzian i popis kulinarnych zdolności dla naszych kucharzy. Drużyny przygotują regionalne desery. Życzymy powodzenia i trzymamy kciuki. Konkurs organizuje stowarzyszenie „Brody nad Kamienną" dzięki dotacji Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Świętokrzyskiej ze środków Lokalnej Strategii Rozwoju na lata 2014-2020.

 


Poprawiony: czwartek, 28 września 2017 14:03